top of page
Search
  • Writer's pictureTímea Gulisio

Kritikám Vajda Katalin Se itt, se ott c. darabjáról


Csupa jó szándékból pokollá teszi a hozzá közel állók életét.


Egy hosszú, nem túl vidám nap után ültem be az Újszínházba Vajda Katalin Se itt, se ott című darabjára, amit a sajtóorgánumokban „fergeteges vígjáték”-ként hirdettek. A darabot kifejezetten Esztergályos Cecília Kossuth-díjas művésznő számára, születésnapja alkalmából, jutalomjátékként írta szerző. Feltételeztem, hogy amiben Esztergályos szerepel, rossz már nem is lehet. S ha már vígjátékról van szó, feldobja az estémet.

A történet főhőse Mucika (Esztergályos Cecília), a nagyszájú, idős hölgy, aki épp most vesztette el gyermekkori barátnőjét, Bözsit (Tordai Teri). Mucika nem tudja feldolgozni Bözsi halálát. Tíz éves koruk óta barátok. Két kislány, két különböző családi háttérrel. Mucikáék tehetősek voltak, Bözsi szegény parasztcsaládból származott. Bözsit azért vették magukhoz, hogy Mucikának legyen egy testvére. Őket kettejüket személyesítik meg a színpadon időnként fel-feltűnő gyerekszínészek, akik a múlt homályából tűnnek elő ugróköteleikkel, babáikkal, egymás mozdulatait tükrözve. Ez a visszatérő motívum nagyon szép, finom, csak szerintem kevesebb is elég lenne belőle.

A darab egész hangulatát belengi a ködösség. Elvégre egy kísértethistóriáról van szó, annak kedvesebb, jámborabb megnyilvánulásáról. Itt senki sem borzong, mikor Bözsi szellemét a fotelben ülve találjuk. Haja ezüstszürke, és fehér csipkefüggönybe burkolózik. Ezután rendszeresen meglátogatja Mucikát, aki valósággal kivirul, új, csinos ruhákat vesz. Gyerekei nem értik az indokolatlan jókedvet, és mikor tudomást szereznek a visszalátogató szellemről, orvost hívnak. Mucika idegösszeroppanást kap, az egész családot megviseli a dolog. Mucika egyébként sem könnyű természet, a mindent kritizáló, mindenbe beleszóló, túlgondoskodó anyuka tipikus esete. Csupa jó szándékból pokollá teszi a hozzá közel állók életét.

Esztergályos sziporkázik a szerepben, bravúros játékával viszi, és megmenti az előadást. A darabot nem érzem elég kidolgozottnak, sem elég szórakoztatónak. A poénokat gyakran kínos csend követi, olyan egyszerű oknál fogva, hogy nem elég erősek, néhány kivételtől eltekintve erőltetettek és laposak. Az első felvonás után nem számítottam sok jóra, ám a második sokat javított az összbenyomáson. Itt mintha beindult volna a poéngépezet, több nevetés harsant a közönségben. Például a szociális otthonban játszódó táncjelenetnél, ahol Mucikának udvarlója is akad. Arra gondoltam, kár, hogy nem most kezdődött.

A kidolgozatlanság számlájára írnám, hogy Bözsi néha mintha nem találná a helyét. Ez egy szellemnek megbocsátható, és talán egyfajta koncepció is lehet, mégis, számomra zavaró. Tordai Teri a főszereplők egyikeként is mintha biodíszlet maradna, gyanítom, önhibáján kívül, hiszen a játéka teljesen korrekt…

„Se itt, se ott” - köztes állapotot jelez, megrekedve két életkor között, élet és halál között, az emberi kapcsolatok kusza hálójában. Egyszerre egy küzdelmekkel teli, több generációs családtörténet és egy életen át, sőt azon is túl tartó barátság, „szellemes” és bájos meséje, mely az egymással való odafigyelés, törődés fontosságára, a megváltó szeretetre hívja fel a figyelmünket.

Végig azt hisszük, Mucika hallucinál, mígnem udvarlója is meglátja a sarokban álló, egykori barátnőt. Végül főhősünk átmegy a bűvös kapunk, ködön át, az örök fénybe. A túlvilág igencsak megszokott ábrázolása, ám elég, ha jelzésértékűként kezeljük. Mucika lelke békére lelt, a darab végkicsengése, a morbid körülmények ellenére pozitív.

A részletes cselekményre itt, most nem térek ki, hadd maradjon meg a nézőknek. Hiányosságai ellenére szeretettel ajánlom azoknak, akik szeretnék látni Esztergályos Cecíliát egy teljesen rá szabott szerepben.


Gulisio Tímea



Esztergályos Cecília, Tordai Teri,

Nemes Wanda, Almási Sándor, Koncz Andrea, Nagy Péter János, Jászai László, Incze József, Tóth Tamás, Ullmann Krisztina, Szabó Zsuzsa, Kéner Gabi

Rendezte: Nagy Viktor

Bemutató 2023. február 24.

További előadások: február 25., 25., március 18., 19.


29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page