top of page
Search
  • Writer's pictureTímea Gulisio

Betegségügy

Updated: Apr 24, 2021


A Hatkezű Orvosok Szakszervezete indítványt nyújtott be kivándorlásuk ügyében. Amennyiben nem jut mind a hat kezükre egy-egy steril gumikesztyű, elhagyják az országot. A kivándorlás már-már aggasztó mértéket ölt. A betegek panaszkodnak, hogy félmunkát végeztek rajtuk. Nyitott hasfalú nők csecsemővel a karjukon. És olyanok, akikből kilóg a gyerek ordító feje. Srácok, akik biciklizés közben elestek, és most begipszelt lábukkal robotként mozogva, törött karjukkal szörnyű polipként csápolva tüntetnek. Öregemberek kérik az ígért műszemüket, ha már az igazit nem lehet visszavarrni…

A Betegségügyi Minisztérium hajthatatlan. Leszerződött a Nyolckarú Huszárokkal. Majd ők mindent megoldanak. A hagyomány ereje győzedelmeskedik a rebellis elemek felett. Mint például a betegség. Hiába tiltották be, csak nem fogad szót. Elvették a betegségek munkáját, így hajléktalanságba kergetve azokat. Kolduló rák, pad alatt vacogó influenza, pöcs nélkül maradt kankó vakaródzik a köztéri fák törzsén. Mindezt még el lehetett viselni. Ám amikor a Parlament lépcsőjét bárányhimlő verte ki, a kormány tudta, hogy lépni kell. Betiltotta a hajléktalanságot. Nincs több csövező légcsőhurut!

Elindult az igazoltatás. Amelyik betegség nem tudja papíron igazolni, hogy igenis van gazdája, azt viszik is a fogdába. Ott embertelen körülmények között, egymás-hegyén hátán tartják a különböző kórokat. Mindennapos a verekedés, és a magántulajdonnal való visszaélés, a szexuális erőszak. Hierarchiaharc folyik a hatalomért. A ranglétrán feljebb álló rab térdre kényszeríti az alatta állót. Így lehetséges, hogy a fideszes szifilisz koalícióra lép az elempés tripperrel. Így új pártok jönnek létre. A politikai fejlődés mellékterméke a betegségkombinációk elszaporodása. Márpedig ezek még gyorsabban terjednek, mint a migránsok. Az egy főre jutó csonttörések száma növekszik. Magyarország jobban teljesít. A száj-és körömfájás marhabőgéssel ad hangot véleményének. A dzsidipi sose látott magasságokba fájdul. Jó itt élni. Kivétel, ha az ember beteg, vagy egészséges. Mert ha egészséges, akkor beteg lesz. A jogegyenlőség nevében megfertőzik. Itt mindenki egyenlő.

Mikor az óvó néni megkérdezte, mi leszek, ha nagy leszek, azt feleltem, festőművész. Álmomban se hittem volna, hogy ennél mennyivel többre viszem. Hogy én pingálhatok mű-leprát a miniszterplakátokra. Az igazi nem látszhat. Stabil állás. Bízom benne, hogy innen megyek nyugdíjba. Ebben a munkában kiélhetem a kreativitásom. Nem egyszerű, mert az alsó réteg napról napra jobban átüt. De ezért vagyok én. Próbálnak csábítgatni. Szerintük ez kiváló referencia a kullancsirtáshoz. Ám én hűséges maradok kenyéradó gazdáimhoz. Épp most kaptam véremelést.

(2019)

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page