top of page
Search
  • Writer's pictureTímea Gulisio

Az eltüntető

Updated: Apr 24, 2021


Ki ne akarna eltüntető lenni? Mikor az oviban kérdezték, mi leszel, ha nagy leszel, azt feleltem, eltüntető. Na jó, ez kamu. Akkor még fingom se volt a politikáról. Utálom azokat, akik kimennek a térre mínusz tízben, meg azokat is, akik a ropogó kályhatűz mellől szidják a Zorbánt. Én nem tüntetek. És ellen se tüntetek. Csak eltüntetek. Úgy, mint a bűvész tanfolyamon az ötforintost.

Az eltüntető igen összetett szakma. Ugyanis bármilyen halmazállapotú, fajsúlyú és mennyiségű dolgot el kell tüntetnie. A tüntetőket, és azt is, amiért tüntetnek. A rendőröket, biztonságiakat, nyugdíjasokat, diákok, migránsokat. A megmozdulás helyszínét rózsaszín gőzzel vonjuk be. Külön van a szín-és a szagfelelős. Én a szag. Valljuk be, bár nagyon szép, mesebeli, ami a híradóban látható, közelről olyan, mintha egy óriás retket, káposztát és tojást evett volna, majd másnap telefingta volna a terepet. Ám vannak, akiket ez sem tántorít el a szaros tüntetéstől. Mert jogokat akarnak, ki ne akarna. Még a kullancsok is, véremelést. Az ilyenekkel nem könnyű bánni. Hiába ástuk meg előre a sírjukat, csak nem válnak köddé. Ott kolbászolnak az egykori hurkasütőnél. Tavaly még volt karácsonyi vásár, most már csak Jézuska van, ő is piros-fehér-zöldben, állig fegyverkezve. A készültség rá is vonatkozik. Bilincsben vezetjük el, ide most nem kell ajándék, csak hogy kotródjon el végre, nem illik a képbe. Mert a napi újságban csak egyértelműt és beleköthetetlent lehet mutatni. A vallás meg pont nem ilyen. Akkor szerválni kéne egy Buddhát, egy Allahot is, a vallási egyenlőség jegyében. Ám már késő, megszabadultunk a krisnásoktól is. Itt ne osszanak ételt. Úgysincs kinek. Tüntetők márpedig nem léteznek. Csak néha úgy látszanak, de káprázat az egész. Senki ne higgyen a szemének. Se a fülének. Csak az orrának. Gáz van. Ami akkor is fingszagú, ha rózsaszín.

Egyébként nekem nagyon fekszik ez a meló. Itt is emberekkel kell foglalkozni, mint a boltban, ám itt nem annyira elégedetten távoznak. Én pedig reklamációt nem fogadok el. Se inkarnációt, se reinkarnációt. Pénz kell, sok. Ha mocskos, ráfújok és máris tiszta. Ha véres, letörlöm. Máris tiszta – vér az ingem. Ha kérdezik, azt hazudom, hal-árus vagyok, ez itt halvér. De nem hiszem, hogy hisznek nekem. Ezért jobbnak látom eltüntetni magam.

Bemászok a halas bódéba, a tátogó pontyok közé. Hátha benyel valamelyik. Akkor is, ha nem vagyok Jónás. Inkább Júdásra hasonlítok, ezért adok a halnak egy cuppanóst. Majd még egyet. Újra, és újra lesmárolom. Ha szentségtörésről van szó, szívesen túlórázom.

(2019)

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page